Viden om
Champagne

Viden om
Champagne

Hvad betyder Brut og Sec?

Der findes flere forskellige tørheder af champagne. Disse kommer af hvor meget dosering sirup, man tilsætter efter den sekundære fermentering – gæringsproces. Hvis man ikke er den store champagne kender, anbefaler vi at prøve sec eller demi-sec, som også passer rigtig godt til de søde madretter som f.eks. dessert

  • Brut Natural / Brut Zéro (< 3 gram sukker pr. liter)
  • Ultra Brut: Ekstrem tør
  • Ekstra Brut: Meget tør (< 6 gram sukker pr. liter)
  • Brut: Tør (< 15 gram sukker pr. liter)
  • Ekstra Sec eller Ekstra Dry: Tør (12-20 gram sukker pr. liter)
  • Sec: Halvtør (17-35 gram sukker pr. liter)
  • Demi Sec: Halvsød (33-50 gram sukker pr. liter)
  • Demi Doux: Sød
  • Doux: Meget sød (> 50 gram sukker pr. liter)

Vi importerer brut, sec og demi-sec, men har du specielle ønsker for både tørhed og størrelse (magnum eller større), så kontakt os gerne. Vi tager dine ønsker i betragtning ved næste import

Champagne viden

Alle Météyer Champagner er modnet i minimum 3 år i dunkle kølige forhold.
En champagne skal minimum lagre i 15 måneder, og jo længere modning jo kraftigere aroma. Resultatet er top kvalitet

Nyttige fif

Giv gerne boblerne 10 min. efter servering, da ilten frigør smag og aromaer. Du vil se, at farven også skifter til en kraftigere gul. Derpå kan en kvalitetschampagne kendes, da alderen giver mere smag, aroma og farve

Glasset behøver ikke ”snurres”, som man gør med vin, da boblerne ilter den naturligt. Ligeledes behøver man heller ikke ”slubre” den

En champagne flaske holder et tryk på 6 bar. Det er mere end dobbelt så meget som et bildæk

Jo yngre og livlig champagne er, jo koldere bør den serveres. Modnet champagne drikkes ved temperatur på mellem 8-10 grader celsius

Jo mere raffineret champagne glas jo større aromatisk oplevelse

For kold champagne vil ødelægge aroma og smagsoplevelsen

Rester fra opvaskesæbe kan lukke af for champagnens mousse

Champagnekøler fyldt med is
Champagneglas flute - fun-facts om champagne

Opbevaring

Lad altid flasken ligge ned, da det understøtter proppens elasticitet

Opbevares væk fra sollys

Ideel kældertemperatur er mellem 10-14 grader celsius

Renlighed, ventilation, fugtighed (hygrometri ca. 80%)

Ingen vibrationer

Hvis champagnen ikke har mulighed for at ligge i en kælder, kan den opbevares i et kølet element eller beskyttes i sin indpakning et køligt sted

Champagne kan opbevares op til 3 år, når de rigtige betingelserne er respekteret

Selve smagningen

Køl flasken i en spand fyldt med vand og is i 30 minutter og/eller i bunden af køleskabet i 4 timer

Fjern folien, løsn ståltråden imens du holder tommelfingeren på proppen, hold flasken 45 grader vinkel og drej den ved at holde i bunden af flasken, hvorved proppen trækkes ud

Drik den kølig, men ikke for kold, en temperatur mellem 8 til 10 grader celsius

Server champagnen i et flute eller tulip champagne glas. Evt. et coupe glas. Coupe glasset er godt til yngre bobler, hvor smag og aroma ikke skal “holdes på”.

Et vinglas er ikke det mest optimale glas at drikke champagne af, fordi det er så åbent, at aromaerne for hurtigt fordamper.

Fyld kun glasset halvt op, således man kan dufte aromaerne.

Ved rengøring af glasset, brug da kun varmt vand uden sæbe, lufttørres med glasåbningen nedad. Opbevares væk fra støv.

Carte Argent lagret i minimum 6 år