Caviarens Historie
DANSK PRODUCERET CAVIAR – FOR TOP KVALITET
Om Lyksvad Caviar
DANSK PRODUCERET FOR TOP KVALITET
Caviar - dansk produceret
Lyksvad er det eneste danske stør opdrætteri og den eneste producent af caviar i Danmark.
Der er på den danskejet familievirksomhed blevet opdrættet ål og stør i mere end 20 år. Fiskene svømmer i oppumpet grundvand, som renses. Det overskydende vand bliver brugt på de omkringliggende marker til gødning. Den bæredygtige produktion er vigtig for Lyksvad, ligesom fiskenes velvære og levebetingelserne er under konstant opsyn.
Lyksvad kan levere 100% frisk caviar uden kunstige konserveringsmidler eller tilsætningsstoffer.
Kvalitet & håndværk
Det gode håndværk gennem
hele processen giver en garanti
for friskhed og høj kvalitet
Fokus på levebetingelser og bæredygtighed
På gården er der indrettet eget slagteri, røgeri og pakkeri, hvor de friske fisk forarbejdes og pakkes. Dette betyder, at Lyksvad tilbyder helt friske danske fødevarer, som er lokalt producerede og forarbejdede. Kvalitet og friskhed har højeste prioritet.
Den umodne størrogn – caviar – håndteres og pakkes på gården. Der er derfor fuld kontrol med størens opvækst, levebetingelser samt pakningen af caviar. På den måde garanterer Lyksvad produkter af den fineste kvalitet. Den ægte danske Oscietra caviar fra Lyksvad er en unik og helt speciel smagsoplevelse.
Produktion og forarbejdning
Lyksvad caviar giver en naturlig og ren smag af caviar, der tilmed er helt frisk – kun tilsat dansk sydesalt fra Læsø.
Caviaren renses og saltes med dansk sydesalt fra Læsø. Der tilsættes 3,5 % salt, hvilket svarer til en let saltning – også kaldet Malossol. Salten trækker væsken ud af caviaren, hvorefter væsken nænsomt fjernes. Væsken indeholder en del af det tilsatte salt, hvorfor caviaren ender med et salt indhold på 2,7 %.
Der tilsættes ingen andre konserveringsmidler eller kunstige tilsætningsstoffer.
Caviaren modnes typisk i 14-20 dage, hvorefter den pakkes i dåser med en holdbarhed på 30 dage. Det giver en meget frisk caviar. En friskhed, der er svær at opnå ved importeret caviar, hvor der typisk er tilsat konserveringsmidler som Borax. Konserveringsmidler der gør, at den importerede caviar kan holde op til 3-4 måneder længere.
Lyksvad er de eneste der har tilladelse til at producere og pakke caviar i Danmark (CITES registreret).
Viden om
Caviar
Viden om
Caviar
Hvad er caviar?
Caviar er umoden rogn fra fiskearten stør. De mest kendte typer af caviar er Baerii, Beluga, Oscietra og Sevruga og kommer grundet størartens kønsmodenhed i forskellige prisklasser.
- Baerii – stammer fra den sibiriske stør (Acipenser Baerii) som lever naturligt i det nordlige Sibirien. Den Sibiriske Stør er klar til at levere caviar når den er 6-8 år og opnår en vægt på 10-12 kg.
- Beluga – stammer fra det Kaspiske hav. Huso Huso-støren er som den eneste stør art en rov fisk. Huso Huso bliver først kønsmoden omkring 18-års alderen. På grund af dens mange års kønsmodning er det også dem mest kendte og dyreste caviar.
- Oscietra – stammer fra den Russiske stør (Acipenser Gueldenstaedti). Den Russiske stør er klar til at levere caviar, når den er 12-16 år og opnår en vægt på 16-20 kg
- Sevruga – er den mindste stør art stjernehusen el. stjernestøren (Acipenser stellatus). Caviaren herfra har imidlertid den stærkeste smag.
Vi forhandler Baerii og Oscietra fra den danske producent Lyksvad – Danmarks eneste caviar producent
Staves Caviar med K eller C?
Ifølge en EU bestemmelse staves rogn fra stør med C
hvor andre typer fiskerogn f.eks. laks, ørred eller stenbidder staves med K.
Så ægte caviar kendes på at være staves med et C
Nyttige fif
Brug aldrig metal på caviaren, det giver nemlig en en metallisk smag. Perlemor eller anden ikke-metallisk ske er perfekt.
10-15 gram per person er en ok mængde, hvis man blot vil have en lille smagning til aperitif.
Læg caviaren på en knyttet hånd i det bløde punkt mellem tommel- og pege finger. Menneskets hud har den rette kropsvarme til at frigive aromaen i caviaren.
Caviar: Baerii vs Oscietra
Baerii støren – også kaldet den Siberiske stør eller Acipenser Baerii – giver en caviar som har en fyldig og cremet smag, som man ellers kun finder i Beluga caviar.
Æggene er silkebløde og smelter på tungen, hvorefter der efterlades en blid umami smag. Baerii støren har levet naturligt i farvande i og omkring Rusland og Iran, ligesom størarterne Beluga og Oscietra.
Baerii caviaren er også den mest brugte caviar i verden, og man kan således opleve den på restauranter verden over. Støren er 7-8 år ved slagtning. Rogn-størrelse fra 2.7-2.8 mm. Smagen er blød, fyldig, let saltet. Farven er dyb sort med grå toner.
Oscietra støren – den russiske stør (Acipenser gueldenstadtii). Caviaren er en mellemstor fast perle med mørk korn med en olivengrøn eller guldbrun farve. Oscietra har en let nøddesmag med masser af dybde og fyldighed og en blød lang eftersmag.
Oscietra er connoiseurens caviarvalg.
Opbevaring af Caviar
Opbevar den i køleskabet mellem 2-5 grader. Giv den ilt og 10 minutter efter åbning, inden du vil spise den.
Lyksvad caviar har en holdbarhed på ca. 1 måned, sommetider lidt længere og indeholder ikke tilsætningsstoffer. Det er et 100 % naturligt produkt, der værner om den ægte råvare.
Anden caviar med konserveringsmidler kan holde sig ca. 3-4 måneder.